Sweden  English 

Lunsentorpet

Visa alla områden - Lunsentorpet - ctl00_cph1_mainimg
Lunsentorpet. Foto: Berndt Godin.
1_Hallmarker_Lunsen.jpg
Foto: Emelie Runfeldt

Ute börjar det mörkna mellan träden och långt inne i skogen hörs en sparvugglas gälla visslande. Inne i torpet sprakar en stämningsfull brasa i kaminen och på bordet brinner två stearinljus. Här i Lunsentorpet ska vi sova över i natt. Imorgon fortsätter vår vandring längs Upplandsleden.

Vill du också övernatta i vildmarken? Lunsentorpet är en timrad raststuga som alltid står öppen för besökare. Den ligger i en glänta mitt inne i det stora skogsområdet Lunsen som gränsar till Uppsalas sydöstra del. Inne i stugan finns 6 sängplatser (ta med eget liggunderlag och sovsäck), bord, stolar, kamin och vedspis för uppvärmning och matlagning. Det finns ingen el i stugan, så ta med en ficklampa om du ska bo över. Stugan går inte att boka utan det är bara att bege sig dit. Det är inte tillåtet att ta med hundar in i Lunsentorpet, en hundkoja finns utanför. 

Den orangemarkerade Upplandsleden passerar förbi torpet och många väljer att rasta här. Utanför stugan finns eldstad, vedförråd och dricksvatten. Du kommer hit genom att vandra Upplandsleden ca 4 km från Flottsund. Vandrar du Upplandsleden från Knivsta är det 12,5 km fram till torpet. Flera andra stigar som utgår från Sävja eller från olika platser längs väg 255 leder också fram till stugan.

Service
Stigar, raststuga med sängar, vedspis och kamin, eldstad.


Läs mer..

Grilla Nära Uppsala Skog Ta bussen Ut och gå

  • bild
    Upplandsleden, Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr slingrar sig den 50 mil långa Upplandsleden. En vandring ger ...

Förvaltare och skötselansvarig

Uppsala kommun

Hitta hit

Lunsentorpet ligger i Naturreservatet Norra Lunsen alldeles sydöst om Uppsala.

Karta över området hittar du i Naturkartan

Utökad information om Lunsentorpet

Läs mer..