Tierps kommun, fågeltorn, strandängar
Vid Ledskär möts du av stora öppna strandängar med betande kor, enar och havtornsbuskar. Ofta myllrar det av fåglar som rastar här under flyttsäsongen vår och höst.
Ta med en kikare och vandra ut till Ledskärstornet på strandängen, ströva längs tigarna vid Fladen eller stanna vid Ledskärs småbåtshamn. Slå dig ner med din matsäck och titta ut över vikens grunda vatten.
Fåglar
Ledskär är en av Mellansveriges bästa och viktigaste fågellokaler. I den lugna grunda havsviken, omgiven av betade strandängar, trivs stjärtand, skräntärna, trana, sädgås och rödbena. Flera rovfåglar finns också i området. Har du tur får du se en fiskgjuse, lärkfalk eller en havsörn sväva högt uppe i skyn.
Ta med en kikare för att kunna se fåglarna ordentligt. Vid Ledskär finns tre bra platser för fågelskådning:
1. Ledskärstornet på strandängen
2. Fladentornet. 1,5 m högt med en rymlig plattform.
3. Hamnen med utsikt över viken.
Ledskär passar bra för barnfamiljer med lite större barn som tycker det är spännande att besöka fågeltornen. Vid strandängen finns en mycket enkel stuga som går att boka för övernattning.
Stigarna vid Ledskär
Från första parkeringen går en 300 m lång lättgången stig ut till Ledskärstornet på strandängen. Under våren kan det vara ganska blött. Området norr om stigen är fågelskyddsområde. Här får du inte vistas mellan 1/4 och 31/7.
Om man fortsätter längs vägen kommer man till hamnen, där det också finns parkering.
Från grusvägen, mitt emellan de två parkeringarna, går en stig ut till Fladentornet, 200 m. Från Fladentornet kan du fortsätta stigen genom skogen och komma ut vid parkeringen vid Ledskärs småbåtshamn. Du kan också göra en avstickare ut till plattformen vid Kilholmarna som är en rastplats med utsikt över Fladen.
Tillgänglighet
Hamnen ligger alldeles intill vägen och är lättillgänglig för barnvagnar och personer med funktionsnedsättning, men särskilda anpassningar saknas.
Service
Det finns två parkeringsplatser. Stanna på den första om du vill besöka Ledskärstornet. Den andra finns vid Ledskärs småbåtshamn.
Brygga, rastbänkar, eldstad och torrtoalett hittar du vid småbåtshamnen. Rastbänkar finns också vid ledskärstornet och vid Kilholmarna.
Övernatta vid Ledskär
Drygt 100 m innanför Ledskärstornet ligger Ledskärsstugan, en av Sveriges första ringmärkningsstationer som byggdes på 1950-talet. Stugan är låst, mycket enkel utan el och vatten men med kamin och ved.
Det finns fyra sängplatser. Vill du laga mat behöver du ta med eget stormkök och dricksvatten. Det kostar 100 kr/vuxen och natt att bo i stugan.
Bokning och nyckel: Ring tillsynsmannen Bengt-Olov Jansson på tel. 070-205 74 82.
För dig som vill veta mer om fågellivet
Ledskär är en av mellansveriges bästa och viktigaste fågellokaler. Under vår och höst rastar här tusentals vadare, änder, gäss och svanar på sin väg till eller från häckplatserna i norra Sverige eller den ryska tundran. Från fågeltornet och bryggan har man en vid utblick över strandängarna och den grunda havsviken och vidare ut mot Lövstabuktens grantäta öar.
Redan vid islossningen anländer de första fåglarna. Knipor, sångsvanar, tofsvipor följs snart av allt större flockar med änder och gäss. I mitten av april kan man under fina dagar i fågeltornet avnjuta ett par tusen individer av kanske 30 - 40 olika arter t ex salskrake, stjärtand, gravand, kricka, skrän-, silver- och fisktärna, trana, grå- och sädgås, strandskata och rödbena. I maj samsas rastande vadare på sin väg mot tundrorna med de nyutsläppta dikorna. Kustpipare, kustsnäppa och kärrsnäppa är några av de vadarfåglar som ses rasta regelbundet.
Från den lövrika strandskogen ljuder en intensiv fågelkör under våren och försommaren med till exempel härmsångare, svarthätta, näktergal och mindre hackspett.
Havsörn, fiskgjuse, lärkfalk och brun kärrhök är rovfåglar som ofta kretsar över viken. I juli börjar gyttjebankar och sandrevlar åter fyllas av vadarfåglar, men nu på väg mot söder. Kulmen brukar inträffa i första halvan av september för att ebba ut i slutet av oktober.
Växter som trivs på dessa kortbetade, havsnära marker är salttåg, glasört, sumpgentiania - som här har sin största förekomsten i Uppland - och smultronklöver som här växer på sin nordligaste plats i landet.
Från bryggan utgår en promenadslinga som leder fram till ytterligare två fågeltorn med utsikt över Fladen. Detta område som ligger mellan Ledskärsviken och Karlholmsviken är skiljt från havet. Ett besök under den tidiga våren, då delar av betesmarken fortfarande håller vatten, kan ge god utdelning.
Läs mer..