Sweden  English 

Kapplasse naturreservat

Vy över klapperstensfältet vid Kapplasse. Havet i bakgrunden.
Stentorg vid Kapplasse. Foto: Emelie Runfeldt.
Röda båthus i fiskebyn Sikhjälma hamn.
Intill Kapplasse ligger fiskebyn Sikhjälma hamn. Foto: Emelie Runfeldt.
Pappa med barn går över röda klippor vid vattnet.
Lite tufft, men spännande, att ta sig över Kapplasses klippor med korta ben. Foto: Karolina Vessby

Tierps kommun, mäktiga stentorg, havsutsikt

Att stå vid utkanten av Kapplasses största stentorg är en mäktig upplevelse. Framför dig breder ett jättelikt fält av rundade stenar och block ut sig på en sluttning som lutar ner mot havet. Hur har det blivit så här?

Kapplasse naturreservat hittar du på Hållnäshalvöns nordvästra sida, där havet norrut ligger öppet så långt ögat kan nå. Här kan vågorna gå höga och skölja in över stranden med stor kraft. De röda granitklipporna är väldigt sönderspruckna. Vatten tränger ner i sprickorna, fryser på vintern och spränger loss stenblock. Blocken nöts och slipas av vattnet och får runda former. Landhöjningen, som vid Kapplasse är ca 60 cm på 100 år har också stor påverkan på området. Hela tiden dyker ny berggrund upp ur havet och utsätts för vattnets bearbetning. Äldre landområden stiger högre och högre upp tills de inte längre påverkas av vågorna. För 2000-3000 år sedan låg översta delen av stentorget i nivå med havet.

Från parkeringen går en 800 m lång stig genom granskog fram till det största klapperstensfältet. Stigen fortsätter över klapperstenarna och slutar vid en utsiktspunkt. Därifrån kan du fortsätta ner till stranden och leta efter Kapplasseklippan, en nästan raukformad klippa vid stranden. Genom skogen är det lättgånget, men sista biten över stentorget blir det lite knölig,tkapplasse naturreserva tliksom bland de vassa klipporna längs stranden. Ta på ordentliga skor om du vill ge dig ut här. 

Passa även på att besöka smultronstället Sikhjälma hamn som ligger alldeles intill Kapplasse!

Service
Parkering, informationsskylt, stig.


Havskontakt Ut och gå Utsikt Naturreservat

Förvaltare

Länsstyrelsen i Uppsala län

Hitta hit

Kapplasse naturreservat ligger på nordvästra delen av Hållnäshalvön.

Läs mer..