Sweden  English 

Hållnäskustens naturreservat

Två personer står på Örnstenen och tittar ut över havet.
Utsikt från Örnstenen. Foto: Berndt Godin.
Närbild på orkidén Kärrknipprot.
Kärrknipprot, en av de orkidéer som växer i området. Foto: Gillis Aronsson.

Tierps kommun, havsklippor, orkidéer

Nordupplandskusten är ofta låg och stenig men på Hållnäshalvön finns flera bra platser där du kan komma ut till klippor med utsikt över öppet hav. Men den låga kusten ger också en väldigt frodig och rik natur med såväl gammelskogar som blomstrande strandängar. 

I Hållnäskustens naturreservat kan du besöka Örnstenen och Rödhäll.

En lång grusväg leder dig till parkeringen vid Örnstenen. Följ den 1,5 km lång stigen genom riktig gammelskog där orkidéer och andra ovanliga växter kantar din väg. Det bär upp på bergknallen Örnstenen varifrån du får vacker utsikt ut över havet som ligger öppet så långt ögat når. Stigen leder sedan förbi släta badklippor, strandängar och havtornsbuskar.

Landskapet här är platt. Det i kombination med att landhöjningen är stor, 6-7 mm/år, gör att nya markområden stiger upp ur havet förhållandevis snabbt. Kusten här är en typisk landhöjningskust med grunda vikar i olika stadier av avsnörning från havet. I de grunda och varma sjöar som bildas när vikarna snörs av trivs gölgrodan. Kommer du hit i månadsskiftet maj/juni kan du ha turen att få höra den. Gölgrodan är unik, i hela Sverige finns den bara här vid Upplandskusten.

Rödhäll ligger som ett hörn på Nordupplandskusten med vackra klippor och vid utsikt. Genom 500 meters promenad längs en skogsbilväg når du ut till havet. Längs vägen finns gott om såväl smultron som insekter.

Terrängen i området är bitvis blockrik (och myggrik). Vår och höst kan området rekommenderas för dig som vill skåda fågel.

Service
Parkeringsplatser, informationsskyltar, stig. En liten stuga står öppen ute vid Rödhäll. I den finns kamin och några sängar.


Blommor Havskontakt Utsikt Naturreservat

Förvaltare

Länsstyrelsen i Uppala län

Hitta hit

Hållnäskustens naturreservat ligger på Hållnäshalvöns nordöstra sida, knappt 40 km nordost om Tierp.

Läs mer..


Läs mer

Länsstyrelsen