Östhammars kommun, orkidéer, vandringsstigar, strandängar
Alldeles intill färjeläget på Gräsö ligger Gräsö gårds naturreservat. Här är små åkrar insprängda mellan berghällarna och längs stränderna går kor och betar. På många ställen kan du se odlingsrösen och andra spår efter gamla tiders jordbruk.
Ta ett dopp i havet vid Kattskär, promenera bland blommorna i hagarna eller sätta dig ner på en sten och njut av din medhavda matsäck. Två rundslingor på 1,7 resp. 3,5 km tar dig genom ett stort inhägnat område med blomsterrika betesmarker och kuperad skogsterräng. Beroende på vad du vill göra, kan du välja att starta vid olika parkeringar.
Blommor
På de betade hagmarkerna växer mängder av ängsblommor. Under våren spirar orkidéer i den kalkrika jorden. I maj och växer den vackra orkidén Adam och Eva bland annat i beteshagen längs kostigen och i början av Kattskärsstigen.
Grilla och bada vid Kattskär
Från östra parkeringen går en 400 m lång stig ner till Kattskär. Vid Kattskär finns ingen sandstrand eller glasskiosk, men här finns fina klippor att sola på. Sen är det bara att kliva ner i havet för ett svalkande dopp!
Åk till Gräsö gård en ljummen sommarkväll och gör upp en brasa i eldstaden vid Kattskär. Grilla och njut av havsutsikten. Vedförråd finns. Det är inte tillåtet att elda på andra platser i reservatet.
Stigarna i reservatet
Genom hagen i nordvästra delen av reservatet går två stigslingor, Kostigen (blåmarkerad) och Skogsstigen (rödmarkerad). Båda stigarna utgår från nordvästra parkeringen.
Kostigen är 1,7 km lång och tar dig genom hagmark och skog. Utefter stigen finns 10 informationsskyltar som berättar om naturen, kulturhistoria och annat intressant du stöter på längs vägen. Det finns också två rastplatser med fikabord.
Skogsstigen är ca 3,5 km lång och har delvis samma sträckning som Kostigen, men den går även genom den vackra hällmarksskogen i reservatets norra del. Här är terrängen emellanåt lite knölig.
Tillgänglighet
Det går bra att ta sig fram till fikabordet längs Larslavägen med barnvagn. Larslavägen nås från parkeringen vid själva Gräsö Gård
Geocaching
Vi har gömt en geocache i området, det vill säga låda som kan hittas med hjälp av GPS. Är du sugen på att leta efter den kan du läsa mer om geocaching under denna länk.
Service
Parkeringsplatser, fikabord, eldstad med vedförråd, toaletter vid färjeläget, vandrarhem med 28 bäddar, matservering på vandrarhemmet (måste förbeställas), cykeluthyrning på vandrarhemmet.
I närområdet
Närmaste samhälle är Öregrund som ligger på gångavstånd från Gräsö gård. Ta bara bilfärjan över till fastlandet. Här finns butiker och restauranger.
Lite historia
På den betade hagmarken öster om Gräsö gård finns ett gravfält från vikingatiden med 55 anläggningar. Under vikingatiden lade man oftast gravfälten i anslutning till byn. Man tror att den här delen av Gräsö redan tidigt var en handelsplats som så småningom fick mer fast befolkning. Här fanns förhållandevis goda förutsättningar för ängs- och åkerbruk.
År 1548 tvingade Gustav Vasa bönderna att flytta från Gräsö by för att han skulle bilda en ny kungsgård. I början av 1600-talet ombildades kungsgården till Säteri. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes vid förra sekelskiftet efter en brand år 1890. Idag ägs gården av Östhammars kommun och inrymmer Gräsö gårds vandrarhem.
År 1719 härjade ryssarna på Gräsö. De brände ned samtliga av Gräsö gårds byggnader och stal vad de kom åt. Ett minne från den tiden finns i Klockarhagen i form av ett altare där ryssarna höll sina gudstjänster.
Läs mer..