Sweden  English 

Florarnas naturreservat

Vandrare på spång i Florarna.
Vandring längs spångad stig. Foto: Berndt Godin.
Parluggla_unge_19870609b2_webben_GA_.jpg
Pärluggla. Foto: Gillis Aronsson
Rison_vinter_ER_.JPG
Vinter vid Risön. Foto: Emelie Runfeldt

Tierps kommun, vidsträckta myrmarker, skog, Upplandsleden

En vacker vinterdag med gnistrande snötäckta myrar och skidor på fötterna. Eller en tidig vårmorgon med tranor och sångsvanar. Naturreservatet Florarna är en riktig vildmark med vidsträckta våtmarker, skogar och små sjöar. Här trivs älgar, rådjur, det skygga lodjuret och många olika slags växter. Ugglor hoar i vårnatten och i skogarna finns orre, tjäder och järpe. Vill du röra dig utanför stigarna är det bäst att åka hit på vintern och skida ut över de frusna våtmarkerna. Kanske har du tur att få se spår efter ett lodjur i snön.

I området finns flera markerade stigar. Du kan vandra Upplandsleden tvärs igenom hela reservatet.

Parkera t ex vid Stormon i södra delen av området. Härifrån kan du gå en runda på 10 km norrut förbi lägergården Risön och tillbaka. Vid Risön finns också en parkering om du hellre vill gå från det hållet. Du följer den orangemarkerade Upplandsleden hela vägen. Startar du vid Stormon kan du välja att korta av rundan så att den blir 4 km lång.

Vid den gamla gården Vika i södra delen av reservatet finns parkering. Här ifrån kan du också nå Upplandsleden och komma ner till Vikasjön.

Risön är en lägergård som ligger i norra delen av reservatet. Gården kan hyras av privatpersoner, skolor och föreningar. Här finns 30 sängplatser plus ett sovloft utan sängar där det också går att övernatta. Du har tillgång till kök med självhushåll, WC och duschar. Utanför finns eldstad och naturreservatets enda möjlighet att tälta. Här finns också en öppen stuga med två bäddar och element. Matlagning hänvisas till eldstaden utanför.

En bit väster om Risön ligger torpet Västergärde som också går att hyra för övernattning. Här finns totalt tio bäddar.

Service
Parkeringsplatser, rastplatser, eldstäder, vindskydd, lägergård.

Det finns vindskydd vid Stormon. En mycket liten kolarkoja med två britsar står öppen på Brändön. Vid lilla Angsjön finns också en öppen stuga med 4 britsar och eldstad. Vid Risön en öppen stuga med två bäddar. En liten koja finns också nordöst om Vikasjön, vid Norrberget. Den har två bänkar, och eldstad.


Ut och gå Naturreservat

  • bild
    Upplandsleden, Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr slingrar sig den 50 mil långa Upplandsleden. En vandring ger ...

Förvaltare

Florarnas naturreservat förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län.

Hitta hit

Naturreservatet Florarna ligger norr om Österbybruk och Örbyhus i norra Uppland.

Läs mer..


Läs mer

Länsstyrelsen