Sweden  English 

Fjällnora friluftsområde

Fjallnora_bad_LH_.jpg
Bad vid Fjällnora. Foto: Lisel Hamring.
Mata_geten_20120811m_webben_GA_.jpg
En av Fjällnoras invånare. Foto: Gillis Aronsson
Stort_stenblock_barn_20120806t_webben_GA_.jpg
Foto: Gillis Aronsson
Visa alla områden - Fjällnora - ctl00_cph1_Image3
Varje vinter anordnas Lilla Vikingarännet på sjön Trehörningen vid Fjällnora. Foto: Barbro Grans.

Uppsala kommun, vandringsleder, skidleder, långfärdsskridskobana, badplats, båtuthyrning, stugor, camping, servering

I Fjällnora finns något för alla. Vackert belägen vid sjöarna Trehörningen och Ramsen ligger en gård omgiven av ett friluftsområde med beteshagar, ängar och skog. På gården bor får, grisar, getter, kaniner och många fler. De låter dig gärna hälsa på.

Vandra i skogen
Vår, sommar, höst eller vinter, Fjällnora friluftsområde erbjuder aktiviteter året runt. När vårsolen värmer och fåglarna vaknar till liv kanske sköna skogspromenader lockar. Här finns flera stigslingor på 3 till 5,3 km. En av dem, Vildmarksleden (4,5 km) går runt sjön Ramsen. Här får du åka på en liten flotte över Pålsundet för att sedan följa stigen upp på ett berg med vacker utsikt och branta stup ner mot sjön. I Fjällnora startar också Upplandsledens etapp nr 2 som går mot Uppsala och etapp nr 3 som går norrut mot Länna.  

Bada
Sommartid kommer många till den fina badplatsen vid sjön Trehörningen. Här erbjuds stora gräsytor, hopptorn, bryggor, kiosk och servering. Ute på en udde finns också ett litet naturistbad.

I västra delen av området finns ett hundbad. Följ skyltarna från stora badplatsen. 

Det finns även möjlighet att hyra badtunna och bastu. Boka i receptionen.

Paddla, fiska, grilla
På hösten, när det blivit för kallt för att bada kan du ändå få närkontakt med vattnet. Hyr en kanadensare, kajak eller roddbåt och utforska stränderna och vikarna. Kanske tar du med fiskespöt och provar lyckan. Sommar, höst och vår fiskar du fritt med handredskap inom området. En mysig brasa vid någon av de många eldstäderna kan också rekommenderas. Vedförråd finns. Första lördagen i september arrangeras Fjällnoradagen. Då är det fritt att låna kanot, kajak, roddbåtar mm.

Åka skridskor
Vintertid kan du spänna på dig skridskorna och glida ut på en plogad bana runt sjön. Beroende på förhållandena plogar man banor av olika längd, 1-12 km. För dig som inte har egna finns långfärdsskridskor, pjäxor och isdubbar att hyra. 

Tillgänglighet
För dig som har en funktionsnedsättning finns många aktiviteter att pröva på i Fjällnora. Handikapparkeringen ligger 50 m från serveringen och 200 m från badet. Vid badet finns en badramp med räcken. RWC finns nära serveringen. Du kan hyra flera olika friluftshjälpmedel: badstol, iskälke, skridskostöd, kanot med pontoner, motordriven flotte för rullstolar och spark.

Övrigt 
I Fjällnora finns också en servering som håller öppet året runt, stugor att hyra, campingplats och tältäng för större grupper. 

Service
Parkering, stigar, naturstig, badplats, eldstäder, stugor, camping, tältäng för större grupper, servering, uthyrning av skridskor, kanot och roddbåt.


Läs mer..

Bada Skog Ut och gå Grilla Paddla och ro Fiska Tälta Barnvagnsvänligt Barnvänligt Handikappanpassningar

  • bild
    Upplandsleden, Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr slingrar sig den 50 mil långa Upplandsleden. En vandring ger ...

Förvaltare

Uppsala kommun

Hitta hit

Fjällnora ligger 15 km öster om Uppsala vid sjön Trehörningen.

Läs mer..


Vad gäller i området?

Vid Fjällnora gäller allemansrätten.