Sweden  English 

Ekillaåsens naturreservat

Utsikt över Stora Ullfjärden
Stora Ullfjärden vid Ekillaåsen. Foto: Gillis Aronsson.
Barn plockar smultron
Smultronplockning! Foto: Gillis Aronsson.
Bild på småsvalting
Småsvalting. Foto: Gillis Aronsson.

Håbo kommun, badplatser, fornlämningar, Uppsalaåsen

Har du hört talas om småsvalting någon gång? Det låter kanske som namnet på en insekt, men det är faktiskt en unik liten ört som lever och blommar helt under vattnet. Den växer bara runt Östersjön och är mycket sällsynt. I Mälaren kan man hitta den på några få platser och då växer den oftast på åsmaterial från Uppsalaåsen. En av dessa platser är naturreservatet Ekillaåsen. 

Ekillaåsen är egentligen en liten knölig tvärås till Uppsalaåsen som bildar en barriär mellan stora och lilla Ullfjärden norr om Bålsta. Åsens krön är inte jämnt utan består av tre kullar. Området har blivit ett omtyckt utflyktsmål. Det är lättillgänglig och bjuder på många fina naturupplevelser. Kanske lockas du till någon av de fina sandstränderna? Det finns tre stycken av olika storlek. Den största är Ekillabadet i Kvarnviken. 

Kombinera gärna badbesöket med en vandring längs stigarna. Du kan gå en ca 2 km lång rundtur bort till åsens östra del. Första halvan går du genom lummig lövskog nära vattnet. Därefter går stigen upp mot åsens krön och blir mer kuperad. Här uppe växer blandad skog med både barr- och lövträd. På åsens högsta kulle finns flera fornlämningar, sex stensättningar och ett ringformat röse. En kall dag eller en ljummen sommarkväll kanske det lockar med en brasa. Använd då någon av de tre eldstäderna.

Service
Parkering, informationsskyltar, badplatser, kiosk sommartid, eldstäder, stigar, torrtoalett


Bada Barnvänligt Grilla Ta bussen Naturreservat

Förvaltare

Håbo kommun

Hitta hit

Ekillaåsen ligger ett par kilometer norr om Bålsta längs väg 263.

Med bil: En stor parkering ligger vid Ekillabadet alldeles bredvid väg 263. Från parkeringen leder stigar och trappor ner till badet.

Med buss: Regionbussen stannar längs väg 263 intill reservatet vid hållplats Ekilla, därefter en 400 m lång promenad längs gångväg.

Sök bussnummer och tidtabell


Läs mer

Länsstyrelsen