Sweden  English 

Dalkarlskärret, för dig med barn

Barn letar vatteninsekter vid Dalkarlskärret
Foto: Emelie Runfeldt.
Karta
Foto: Emelie Runfeldt.
Fikapaus vid Dalkarlskärret
Foto: Emelie Runfeldt.

Uppsala kommun, barnvänligt område med grillplats, fågeltorn och stigslinga

Alla tider på året är Dalkarlskärret en mysig plats. På våren när det finns massor av vitsippor och blåsippor i skogen runt i kring. På försommaren när ekarna är skira och hagen som vackrast. På hösten när frosten nyper vassen och på vintern då kärret fryser tidigt och det ganska snart känns tryggt att ge sig ut bland vassruggarna.

Dalkarskärret är ett litet kärr i en vacker ekhage. Här hamnar du mitt i naturen direkt. P-platsen ligger alldeles intill och det finns grillplats med ved.

Service: P-plats alldeles intill, grillbord med ved, fågeltorn, brygga och torrtoalett.
 

Att göra: Bara vara, titta på fåglarna i kärret, grilla korv eller äta matsäck. Ta med vattenhåv och fånga småkryp. Kryp i grottan under de stora stenblocken en bit bort eller gå upp i det lilla fågeltornet.
 

Tips:

  • Området kan vara blött. Ta på stövlar och ta med ombyte till barn som springer omkring.
  • Håv och tråg att samla småkryp i kan vara roligt att ha med.
  • De stora blocken en liten bit bort är spännande att krypa under. Här finns en långsmal grotta som gör att man kan komma genom och ut till andra sidan. Större barn kan bli lockade att klättra upp på de stora blocken.
  • Dalkarskärret är som sagt mitt i naturen och gillas av alla typer av djur, även ormar. Åk hit ändå, men ha lite uppsikt över de minsta knattarna i april när ormarna kan vara dåsiga.
  • Dalkarskärret ligger i Hammarskogs friluftsområde. Vid Hammarskogs herrgård, några kilometer längre söderut, finns lekplats, värmestuga, pulkabacke och många bra promenadstigar.

Läs mer..

Barnvänligt Fåglar Grilla Picknick Ut och gå Handikappanpassningar Smultronställe

Förvaltare

Uppsala kommun

Hitta hit

Dalkarlskärret ligger ca 1 mil söder om Uppsala C, i Hammarskogs friluftsområde.

Läs mer..


Vad gäller i området?

Vid Dalkarlskärret gäller allemansrätten.