Sweden  English 

Bryggholmen

Visa alla områden - Bryggholmen - ctl00_cph1_mainimg
Foto: Kenneth Hällbom.
Visa alla områden - Bryggholmen - ctl00_cph1_Image2
Foto: Kenneth Hällbom
Visa alla områden - Bryggholmen - ctl00_cph1_Image1
Foto: Kenneth Hällbom.

Enköpings kommun, ö i Mälaren, ädla lövträd, herrgård, vandringsstigar

Mitt inne i Mälaren, söder om Enköping, ligger ön Bryggholmen med sin herrgård och sitt vackra landskap. Här har människor levt och brukat jorden i mer än 1000 år. En stor del av ön är naturreservat. Här möts du av ett omväxlande landskap med betesmarker, åkrar, skog och våtmarker. I skogarna växer gott om ädla lövträd som ek, lönn och lind. Lövträden blir fler närmare herrgården och herrgårdsparken. Håll utkik efter misteln som lever som en parasit i träden. Misteln är sällsynt i Uppland men på Bryggholmen finns det gott om den. 

Tre vandringsleder går runt ön. De utgår från herrgården och är 1,5-3 km långa. Du kan bland annat vandra till Salta Skär där det finns en rastplats med eldstad och en badbrygga. Även vid Hästskoviken finns rastplats med eldstad. 

Passa även på att besöka Bryggholmens trädgård med sina blommor, bärbuskar och fruktträd. Den ligger i anslutning till herrgården. 

Det finns mycket att se och göra på Bryggholmen. Många skolor kommer hit på lägerskola eller friluftsläger. För privatpersoner som vill stanna lite längre finns stugor att hyra. Sommartid finns café. Kanske vill du ta en paddeltur på Mälaren? Då finns kanoter och roddbåt att hyra. 

Service
Parkeringsplats, vandringsleder, rastplatser, eldstäder, badbrygga, vandrarhem, stugor, café sommartid.


Bada Barnvänligt Grilla Picknick Ut och gå Paddla och ro Naturreservat

Förvaltare

Bryggholmens naturreservat förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län.

Hitta hit

Bryggholmen är en ö, 12 km söder om Enköping. Hit kommer du med färja från Koffsan eller båt från Enköping.

Läs mer..