Sweden  English 

Billuddens naturreservat

Billudden4_ER_.jpg
Billuddens stränder kantas av havtornsbuskar. Foto: Emelie Runfeldt
Människor vid Billskaten
Billskaten, Upplands nordspets. Foto: Emelie Runfeldt
Fossil av ortoceratit
Fossil av ortoceratit. Foto: Emelie Runfeldt.
Stuga vid Billhamn
Ett av de gamla båthusen vid Billhamn. Foto: Emelie Runfeldt.

Älvkarleby kommun, långa klapperstensstränder, havtornssnår, självguidande naturstigar, havsbad

Välkommen ut till rundslipade stenar och orangea havtornsbär vid ett bländande, brusande eller dånande hav. Billuddens naturreservat bjuder på vacker och säregen natur. 

Är man liten kanske inte benen bär ända ut till Billhamn, det gamla fiskeläget 3 km från parkeringen, än mindre ända ut till Upplands nordligaste utpost. Men det finns mycket att upptäcka längs vägen. Plocka vackra löv, lukta på grankottar, titta på roliga blommor... På båda sidor finns havet så när fikapausen lockar är det bara att välja sida. En bit ut på Billudden hittar du också Klyxenstigen, en självguidande naturstig anpassad för barn.

För dig som orkar är det väl värt att ta sig ända längst ut på udden. Första biten går du på en smal grusväg som kantas av lummig grönska med många vanliga och ovanliga växter. Följ sedan den 1,8 km långa Vattenstigen som utgår från den gamla fiskebyn Billhamn. Stigen leder dig längs klapperstensstränderna ut till Billskaten, Upplands nordligaste punkt. Här utanför ligger havet öppet så långt ögat når. På vägen tillbaka passerar du ett stentorg, ett tecken på den pågående landhöjningen som här är stor, ca 70 cm på 100 år. Stränderna kantas av havtornsbuskar som under hösten gör Billudden ännu vackrare med sina orangea bär.

Vackra rundslipade stenar täcker stränderna. Letar du lite bland de röda kalkstenarna kan du hitta fossil av utdöda bläckfiskar och trilobiter. Men tänk på att Billudden är ett naturreservat och att du inte får plocka med dig stenar hem.

Sugen på att bada? Inga problem. I Billuddens naturreservat hittar du också en av Upplands längsta sandstränder. Eftersom Billudden har mycket att bjuda på kanske du till och med väljer att övernatta på Rullsands camping som också den ryms i reservatet.

Service
Parkering, camping, stugor, badplats, kiosk, naturstigar, informationstavlor, eldstäder, torrtoalett. Tältning endast tillåtet på campingen.Läs mer..

Grilla Havskontakt Ta bussen Ut och gå Bada Barnvagnsvänligt Tälta Naturreservat

Förvaltare

Länsstyrelsen i Uppsala län förvaltar naturreservatet. Upplandsstiftelsen äger huvuddelen av anläggningarna inom Rullsands camping. 

Hitta hit

Billuddens naturreservat ligger ca 3 km öster om Skutskär.

Läs mer..


Dokument