Sweden  English 

Ängskär

Visa alla områden - Ängskär - ctl00_cph1_mainimg
Släta klippor på östra sidan av Klubben. Foto: Emelie Runfeldt.
Angskar_sandstrand_2011_JL_pse.jpg
Badplats vid Ängskär. Foto: Jan Lundquist
Visa alla områden - Ängskär - ctl00_cph1_Image1
Adam och Eva. Foto: Anett Persson.

Tierps kommun, havsbad, camping, servering, naturstigar, gästhamn

Klippbad eller sandstrand? Natur eller kultur? Lata dagar på campingen eller långpromenader? I Ängskärs naturreservat finns mycket att välja på! Klipporna vid Slåtholmen i södra delen är så många att var och en kan få en egen liten klippa att ligga på. Har du små barn med dig blir valet enkelt; en långgrund sandstrand.

Gå i skog och längs klippor
Har du mycket spring i benen kan du förstås hoppa mellan klipporna eller ner i havet. Eller så kan du vandra någon av de många stigarna som finns i området. Klubben heter den halvö som skjuter ut i havet i Ängskärs naturreservat. Intill, endast åtskilt av ett smalt sund, ligger halvön Bondskäret som är ett eget naturreservat. Längst ut på Klubben går en knappt 2 km lång stigslinga genom granskog och över klippor. Stigen passerar förbi Ruddammen, en liten tjärn där det växer vit näckros. Här lever också gölgrodan, en groda vars speciella läte du kan höra i slutet av maj/början på juni. Grodan finns ingen annanstans i Sverige än på några lokaler i norra Uppland. En kortare, 1 km lång, stig går runt Slåtholmen vid campingen. Här passerar du badplatsen och ett par rastplatser med eldstad. Från det gamla järnmagasinet i byn Ängskär kan du vandra ut till Bondskärets blomsterrika hagar.

För att nå stigen ut på Klubben, passera campingen och fortsätt ut mot hamnen. Parkering finns strax före hamnen.

Bondskäret nås bra med utgångspunkt från Magasinet.


Läs mer..

Bada Barnvänligt Grilla Havskontakt Picknick Tälta Ut och gå Naturreservat

Förvaltare

Upplandsstiftelsen

Hitta hit

Ängskärs naturreservat ligger vid kusten, drygt 1,5 mil öster om Skärplinge.

Med bil: Från Skärplinge är det skyltat mot Ängskärs camping. För att komma till Slåtholmen och badplatsen där parkerar du vid campingen. För att komma ut på Klubben fortsätter du vägen förbi campingen och parkerar i närheten av hamnen.


Läs mer

Utökad information om Ängskär

Läs mer om Upplandsstiftelsens arbete på Ängsskär på sidan Våra områden.

Länsstyrelsens hemsida om Ängskär 

Ängskärs havscamping