Utrustningstips


En vacker sommardag då regnmolnen är långt borta och solen värmer räcker det med den vanliga promenadklädseln med bekväma skor, liten ryggsäck med fika och vatten och för säkerhets skull ett myggstift.
Efter regndagar och i snösmältningstider behövs det lite mer. Det är nu ofta blött i skogen så ett regnställ är inte fel att ha med, speciellt byxorna som skydd mot smältande snö eller blöta löv. Det finns inte spänger över alla pölar därför är nog stövlar bäst även om grova, täta kängor kan gå. I ryggsäcken bör det nu också finnas ett sittskydd och vid kyligare väder, en extra tröja.


Inför en vandring är det alltid bra att håll koll på väderprognosen.
Stigen är väl märkt men det kan ändå vara trevligt att ha med en bra karta, speciellt om du vill göra avstickare från leden. Broschyr med kartor finns här eller i bokhandeln om du hellre vill ha den gröna Terrängkartan.
Kikare runt halsen och en fågel- eller blombok i benfickan kanske också får plats.
Om du tänker göra en långvandring på senhösten ta gärna med en ficklampa. Mörkret kommer tidigt och det blir verkligen mörkt i skogen.
Om du vill göra upp eld så bör det ske vid rastplatserna där säkra eldstäder finns. Tändpapper och tändstickor underlättar.