Bo inne: Österbybruk–Gimo och Gimo damm

11_1_utsikt_Dammen_start_KV.jpg
Foto: Karolina Vessby.

Den här turen passar dig som vill göra en tvådagarstur med guldkant. Två dagars vandring och däremellan övernattning inomhus i bruksorten Gimo. Etappen dag ett är ganska lång, 21 km. Både till Österbybruk och Gimo kan du komma med buss.

Dag ett vandrar du från historiska bruksorten Österby bruk. Lägg lite extra tid här innan du ger dig av för att ta en titt på vallonsmedjan och miljön runt herrgården. 

Vandringen går sedan längs Upplandsledens etapp nr 11, förbi badplatserna i naturreservatet Aspbo, genom skog och över Glamsmossen där man fram till mitten av 1900-talet bedrev omfattande torvbrytning. Mitt på sträckan ligger en rastplats med vindskydd. 

Stigen är inte så väl upptrampad längs den här etappen. Det innebär också att du kanske inte möter så många andra vandrare på din färd. 

Etappen slutar vid Gimo damm, alldeles intill Gimo herrgård. Här i Gimo finns två boendealternativ. Det lite lyxigare alternativet är att övernatta på herrgården. Det andra, som också är ett fint alternativ, är att bo på Gimo vandrarhem som ligger 700 m från herrgården. 

Dag två startar du där du slutade dag 1 för att vandra Dammledenslingan, slinga 11:1. Den är 10 km lång slinga som går runt Gimo damm. Du vandrar längs stigar, skogsbilvägar och längs stränderna. Två rastplatser med vindskhydd och en badplats finns längs vägen. 

Bra att veta
 

Längd: 21 km dag 1 och 10 km dag 2. 
Boende: Gimo herrgård eller Gimo vandrarhem.
Service: Parkering och busshållplats vid start och mål. Bad- och rastplats i Aspbo, rastplats vid glamsmossen, två rastplatser och en badplats längs slingan runt Gimo damm. Boende, butiker och restauranger i Gimo och Österbybruk. 

Läs mer om service under etapp 11.

Hitta hit

Med bil: Starten ligger i korsningen Långgatan/Herrgårdsvägen mitt i Österbybruk. Här finns parkering. 

Med buss: Etappstarten ligger nära Österbybruk bussterminal.