Geocaching

Person håller i en GPS.
Foto: Emelie Runfeldt

Geocaching är en slags skattjakt med GPS. Överallt, ute i naturen och inne i städer, över hela världen finns skatter gömda. Vem som helst kan gömma en geocache.


Kort sagt går geocaching till så att du skaffar ett konto på hemsidan www.geocaching.com. Där kan du söka reda på koordinaterna till cacher som finns gömda nära där du bor, eller på en plats dit du ska åka, och ladda ner dem till din GPS. Du får också information om platsen där cachen ligger gömd. Har du en smartphone finns appar för geocaching. Den officiella appen är Groundspeaks app, sök på geocaching.  Är det första gången du testar, välj Intro-varianten som är gratis och till för nybörjare. Med hjälp av den kan du hitta de tre närmaste cacherna från där du befinner dig.


Poängen med geaching är inte bara att ge sig ut på skattjakt utan också att komma till en besöksvärd plats. Det kan vara en spännande historisk plats, ett vackert naturområde eller något annat sevärt.

 

Skatten är ofta en plastlåda i vilken det ligger en loggbok och små bytessaker. Om du vill tar du en liten pryl och lägger i något annat av samma värde. Det kan vara i stort sett vad som helst som du har i fickorna; en penna, en nyckelring eller ett klistermärke... Ibland hittar man en travel bug eller ett geocoin. Du känner igen dem på att de har ett id-nummer. Dessa har ett uppdrag, t ex att färdas jorden runt, eller att besöka alla kommuner i Sverige. Uppdraget hittar du genom att söka på id-numret på geocaching.com. Travel bugs och geocoin får du inte behålla. Tar du ett sådant kan du behålla det en kort tid men sedan ska det läggas i en ny, lämplig cache.


Cacherna kan också "loggas" på hemsidan. Där finns en loggbok för varje cache som även kan ge värdefulla ledtrådar om du har svårt att hitta gömman.

 

Det finns många olika typer av cacher; små, stora, svåra att hitta, cacher där du måste lösa uppgifter för att få fram koordinaterna, cacher mitt inne i en storstad och cacher långt ute i vildmarken.

 

Vill du veta mer om geocaching och hur du kommer igång, gå in på: www.geocaching.com eller www.geocaching.se. Den sistnämnda sidan är på svenska och här kan du läsa mycket om geocaching. Alla cacher och koordinater till dessa ligger dock på geocaching.com.

geocache.jpg

Läs mer om geocaching

Den officiella hemsidan www.geocaching.com


Den svenska geocachingföreningens hemsida, med mycket bra information

www.geocaching.se

Snövarning!

När det är mycket snö ute är det svårt att hitta våra geocacher, då de göms under snön!


Upplandsstiftelsens 40-årsjubileumscacher

Vi har lagt ut tio st geocacher i våra Smultronställen i naturen. I varje finns en ledtråd. Om du samlar alla tio får du koordinaterna till den 11:e. På vägen får du se många vackra och spännande platser!


Cacherna heter:

- Oxhagen

- Pansarudden

- Kalmarnäs

- Kallerö

- Gräsö gård

- Ledskär Fladentornet

- Östa

- Härjarö Äppelnäsgrund

- Rullsand

- Hagalund.


För att hitta dem får du gå in i på Geocaching.com och söka geocacher. Sök på cachens namn eller "Gömd av användarnamn" och skriv in användarnamnet "Smultronställen". Du kan också söka på cachenamn i en geocachingapp.


Välkommen ut!