Om du har svårt att läsa detta klicka här eller Vill du inte ha vårt nyhetsbrev, klicka här
 
Aktuell information från Upplandsstiftelsen. Vi arbetar med naturvård, friluftsliv och naturskola i Uppsala län. www.upplandsstiftelsen.se
 
 
 
NYHETSBREV 2016 – 1
 
 Smultronstalle_ER__1.jpg 
 
 

Här får du Upplandsstiftelsens första nyhetsbrev 2016. Med det vill vi ge dig ett smakprov från vårens aktiviteter och av vad som är på gång framöver. Välkommen att läsa vidare!
Björn-Gunnar Lagström, vd Upplandsstiftelsen

 
 
Kungsangen_ER_.jpg 
Upplandsstiftelsen del i nya regionen

I januari 2017 går Landstinget och Regionförbundet i hop och bildar en regionkommun kallad Region Uppsala. Stiftelsen fortsätter att vara en ideell förening med den nya regionen och kommunerna som medlemmar. Regionen står för framtida finansiering och kommer att ha majoritet i stämman.

 
Flyttkartonger2.JPG 
Vi flyttar!

Den 16 september flyttar vårt kontor till ny adress i Uppsala. Vi flyttar in på plan 2 i Landstingets nybyggda lokal ”Eldaren” som ligger intill Katalin vid centralstationen. Besöksadressen blir Storgatan 27.  Efter flytten når ni oss på samma telefonnummer och e-postadresser som tidigare. 

 
SandraT.JPG 
Två nya medarbetare

Vi har fått två nya medarbetare på Upplandsstiftelsen. Sandra Thunander (bilden till vänster) började hos oss den 2 maj och kommer främst att arbeta med förvaltning och externa naturvårdsprojekt tom oktober 2016. 

Den 8 augusti börjar Eva Arnemo arbeta hos oss. Eva kommer främst att arbeta med ett nytt folkhälsoprojekt, läs mer nedan. 

 
 
Naturvårdspris till Inga-Britt Persson i Tärnsjö

Upplandsstiftelsens naturvårdspris 2016 har tilldelats Inga-Britt Persson i Tärnsjö för hennes stora engagemang och arbete med Gröna Kunskapshuset och för Nedre Dalälvens natur.

Läs hela motiveringen här.

 Inga-Britt_KV_.jpg
 
 
Tradklattring_Uvbergets_NR_20090925r_webben_GA_.jpg 
Mer rörelse!

Under några år framåt kommer Upplandsstiftelsen att jobba tillsammans med olika pilotgrupper för att finna metoder för att öka den fysiska aktiviteten i vardagen. För oss är det naturligt att arbeta med naturen som arena och vi inriktar oss mot personer med funktionsnedsättning. Eva Arnemo har anställts som projektledare. Satsningen stöds av Landstinget. 

 
bild-13.JPG 
Vandra på Upplandsleden till Boglösa Bronsålderslandskap

Nu kan du vandra från Enköping ut till hällristningarna i Boglösa socken, söder om Enköping. Genom ett Lokalt naturvårdsprojekt har kommunen, hembygdsföreningen, naturskyddsföreningen och Upplandsstiftelsen anlagt en ny Upplandsledssträcka och tagit fram informationsskyltar som presenterar natur- och kulturvärden. Resultatet invigdes den 11 juni.

 
Guidning_Dalavlen_TL.JPG 
Rapport sammanfattar 20 års arbete vid Nedre Dalälven

Under 20 år har Upplandstiftelsen arbetat med ekoligsk landskapsplanering,  naturvårdstgärder och inventeringar i Nedredalälvsområdet tillsammans med en mängd olika aktörer. Hela arbetet finns nu presenterat i rapporten "Ekoloigsk Lanskapspalnering vid Dalälven 1996-2015". 

Här kan du ladda ner rapporten.

Vi fortsätter arbeta runt Dalälven och den 1 juni genomförde Upplandsstiftelsen en exkursion till nedre Dalälven tillsammans med våra finansiärer och samarbetspartners Naturskyddsföreningen och Fortum för att visa på naturvårdsinsatser och diskutera framtida skötselbehov.

 
Graso_infobyggnad_AW.jpg 
Ny utställning om Gräsö

Den 15 juni invigdes en ny utställning som berättar om Gräsös
natur- och kulturlandskap som går att finna i infobyggnaden vid Gräsö gård på Gräsö. Här kan du lära dig mer om öns natur, arter, historia och utflyktsmål. Utställningen har tagits fram via ett LONA projekt i samverkan mellan Östhammars kommun, Upplandsstiftelsen och Gräsöfonden.

Läs mer om invigningen

 
Utplacering_av_fonsterfallor_i_Kronparken_vast_Joel_och_Par_20160429zr_GA.jpg 
Underlag för naturreservat i Hammarskog och Kronparken

Hammarskog och Kronparken är blivande naturreservat i Uppsala. Upplandsstiftelsen beskriver naturvärden och tar fram skötselplaner för platserna. Kronparken har inventerats ett flertal gånger, men man har aldrig undersökt den fauna som finns högt uppe i de gamla grova tallarna. Under våren har fällor placerats ut med hjälp av skylift, 10–15 m upp i träden för att kartlägga insektsfaunan. 

 
 
Fyrisån är full av fisk!

Fisktrappan vid Islandsfallet i Fyrisån är en succé! Den invigdes 2008 och genom flera års undersökningar tillsammans med Uppsala kommun och Länsstyrelsen har vi sett att det går upp mycket stora mängder fisk under vårarna. Under mars 2016 installerades en antenn i fisktrappan som läser av de märkta fiskar som vi fångat i övre delen av fiskvägen. I början av april installerades en fiskräknarprototyp som filmar när fisk passerar. Kombinationen antenn, fiskräknare och insamling av aspar för märkning har lärt oss mycket under våren. Hela 105 aspar fångades, varav flera var märkta under 2014 och 2015! De har alltså gått tillbaka för lek till samma lekplats. Andra arter som vi sett passera genom fiskvägen är abborre, gädda, mört, löja, braxen och ål.

Vill du veta mer om aspen i Fyrisån kan du lyssna på ett avsnitt av Naturpodden 

 aspfangst_JPellerTL.jpg
 
 
8_Laxons_historia.JPG 
Friluftsveckor, promenad och utställning i Älvkarleby

Nu kan du höra barnen på Sörgärdets skola berätta om naturen längs Dalälven i Älvkarleby. Även historiska berättelser hörs i Kungarnas promenad, som är en del av det lokala naturvårdsprojektet, Hitta ut i Älvkarleby. I projektet ingår också  en friluftskarta för kommunen och naturvårdsåtgärder vid golfbanan mm. Kommunen har också genomfört tre friluftsveckor i samverkan med stiftelsen. 

 
Enkopingsan_ryssjefiske_20120508_7211_US_.jpg 
Vattendagar för barn och daglediga

Lukta på en nors och titta på en ryggsimmare, det fick en mängd besökare göra när tre vattendagar genomfördes i april i samverkan med kommuner och naturskolor. Syftet är att öka kunskapen om några tätortsnära vattendrag; Knivstaån, Enköpingsån och Örsundaån i Heby. 

 
 
Ledskärsstugan nyinvigd

I mitten av maj nyinvigdes den den renoverade Ledskärsstugan utanför Skärplinge. Trots det blåsiga och kylslagna vädret kom 35 personer som bjöds på smörgåstårta och kaffe i den lilla stugan. Ledskärsstugan byggdes 1955 av Upplands Ornitologiska klubb och fungerade under ca 10 års tid som ringmärkningsstation, Sveriges andra i ordningen! Upplandsstiftelsen tog över stugan för några år sedan och har därefter renoverat den så att den nu kan fungera som en enkel övernattningstuga. För er som vill komma nära naturen finns det även möjlighet att hyra vår stuga vid Båtforsen och Källarberget för övernattning.

Läs mer om hur du bokar på vår hemsida.

 
IMG_3886.JPG 
Besöksvänliga Kalmarnäs

Under de senaste veckorna har Kalmarnäs naturreservat utanför Bålsta försetts med nya bänkar och bänkbord med vid utsikt över Mälarens vatten. Naturskolans verksamhet på platsen har också fått ett efterlängtat vindskydd till sin verksamhet. Allt snickrat av vår händige tillsynsman Ove!

Läs mer om Kalmarnäs naturreservat

 
Modified by CombineZP 
Tema hotade arter

Nu är vår nya årsskrift här, i år med det högaktuella temat hotade arter! Utdöende av arter är en naturlig, men vanligtvis långsam process. Idag försvinner djur och växter i en rasande takt på jorden, huvudsakligen på grund av oss människor. 

Vi har i samarbete med Länsstyrelsen, skogsbolag och lokala markägare under flera år arbetat för att förbättra förutsättningarna för hotade arter i länet. Arbetet består bland annat av inventering, restaurering, och skötselplanering. Under 2016 kommer vi tex. Jobba lite extra med åtgärder för fisken asp, ängsskäreplattmal, svartoxe, slöjröksvamp och värdefulla träd.

 
Varpicknick_.jpg 
Bada, grilla, packa picknickkorgen!

Runt om i länet finns mängder av fina utflyktsmål i naturen. Små och stora natur- och friluftsområden, badplatser, vandringsleder, skogar, klippor vid havet, blomsterängar... 

På vår hemsida, och i vår app Naturtipset, försöker vi göra det lättare att hitta just den natur du vill komma till. Här kan du söka områden utifrån ett, eller flera, teman. 

Hitta ditt utflyktsmål!

 
Om du har svårt att läsa detta klicka här eller Vill du inte ha vårt nyhetsbrev, klicka här
www.upplandsstiftelsen.se, info@upplandsstiftelsen.se, Box 26074, 750 26 Uppsala