Arbete med appar

Friluftsarbete - Arbete med Naturtipset - ctl00_cph1_mainimg
Har du varit i Sikhjälma hamn? Genom Naturtipset hittar du hit.

Naturtipset flyttas till Naturkartan

Under 2017 flyttar vi över den information som finns i Apen Naturtipset till appen Naturkartan i Uppsala län. I samverkan med Länsstyrelsen och Biotopia skapar både hemsida och app i systemet naturkartan. Även Upplandsleds appens information kommer under hösten 2017 att flyttas över.

Om appen Naturtipset
Naturtipset visar vägen ut till naturen i Uppsala län. Utifrån var du befinner dig kan du välja att söka bland en mängd naturområden på en karta, i en lista eller utifrån vad du vill se och göra ute i naturen. När appen släpptes fanns 80 områden att välja mellan, nu är det uppe i ett drygt hundratal.

När vi startade arbetet fanns ingen annan svensk app av det här slaget. Det som skiljer Naturtipset från andra appar med information om natur är att den är interaktiv. Det som också är speciellt med Naturtipset är att vi har fyllig information om de olika områdena, vad man kan göra där och framför allt hur man hittar dit. Appen innehåller all den information man behöver för att hitta ut och vi hoppas att den ska kännas
både användbar, och framför allt rolig att använda!

Organisation och finansiering
Arbetet med appen startades som ett projekt av Upplandsstiftelsen med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen genom Jordbruksverkets landsbygdsprogram. För medfinansiering i projektet stod förutom Upplandsstiftelsen även Regionförbundet, Uppsala, Enköpings, Östhammars och Tierps kommun. Övriga kommuner i länet var delaktiga genom samarbetet med Smultronställen i naturen. I dag är appen del av det löpande arbetet på Upplandsstiftelsen.

Ansvarig utgivare är Upplandsstiftelsen. För utveckling av appen står företaget Appanero AB. Appen lanserades i september 2011 för Iphone och i oktober 2011 för Android-telefoner.

Varför en app?
Upplandsstiftelsen arbetar med naturvård och friluftsliv i Uppsala län. Sedan flera år tillbaka arbetar vi med att skapa bra besöksmål i naturen, kallade Smultronställen i naturen, och med att sprida information om dessa. Genom Biotopia, foldrar, aktiviteter och vår hemsida www.upplandsstiftelsen.se informerar vi om besöksvänliga utflyktsmål runt om i länet.

Som ett komplement till hemsidan vill vi pröva ny teknik och ta fram en applikation för smarta telefoner, iPhone och Androidtelefoner. Den ska hjälpa användaren att på ett enkelt och kul sätt hitta ut till naturområden i Uppsala län. Den ska också ge naturbesöket en extra dimension genom möjlighet till olika typer av interaktion. Och informationen blir lätt att komma åt när användaren behöver den som bäst, på plats ute i naturen.

Målgrupp
Vi riktar oss till alla som söker ett besöksmål i länets natur. Genom att användaren kan söka påolika tema (t ex picknick, barnvänligt, skog, vandring…) möter vi både nybörjarna och de mer avancerade naturanvändarna.

Kontaktpersoner

Emelie Runfeldt, ligger bakom mycket av idéarbete och det praktiska arbetet med utveckling

av appen 073 681 68 51
Karolina Vessby, ansvarig för samarbetet med Länstyrelsen/kommunerna/Regionförbundet
och (tillsammans med Emelie) för faktaunderlaget i appen 070 511 69 94
Jan Lundqvist (VD) initiativtagare till hela apparbetet 070 611 62 68
Per Stolpe, ansvarig för kartarbete med appen 070-586 04 98

Ladda ner Naturkartan för Uppsala län på Appstore eller på Google play.