Etapp 18 Anslutning till Gästrikeleden 14,5 km

Solnedgang_Brattnaset_ER_.JPG
Färnebofjärden vid Brattnäset. Foto: Emelie Runfeldt

Från Skekarsbo går etapp nr 18, som är en avstickare från Upplandsleden upp till Gysinge. Samhället Gysinge ligger i norra utkanten av Färnebofjärdens nationalpark och är en bra utgångspunkt för besök i området. Här finns ett naturum med utställningar och information. Från Gysinge kan du fortsätta din vandring på Gästrikeleden.

Du vandrar längs fina skogsstigar och några kilometer på grusväg. De sista tre kilometrarna följer stranden på Mattön. Du passerar många fina rastplatser med vindskydd och eldstad. I vindskydden finns oftast bord och bänkar, men även en liten golvyta där det går att övernatta. Stora delar av sträckan går i Färnebofjärdens nationalpark. Här får du bara tälta på särskilda tältplatser, alltså inte vid rastplatserna.

Vid Skekarsbo finns parkering och en rastplats med vindskydd och eldstad på en udde vid vattnet. Anslutningsleden mot Gysinge är orangemarkerad på samma sätt som Upplandsleden. Du kan välja om du vill gå raka vägen norr ut, eller ta en omväg på någon kilometer via Skekarsboberget. På toppen finns ett vindskydd och ett imponerande utsiktstorn, väl värt ett besök.. 

Vandringen går längs skogsstigar fram till rastplatsen vid Brattnäset, som du når efter drygt en kilometer. Även här finns en fin rastplats med vindskydd och eldstad på en liten udde vid vattnet. Är det inte dags för förmiddagsfika riktigt än kan du fortsätta ytterligare en kilometer till den lite lummigare rastplatsen vid Kallviken. 

En bit efter Kallviken lämnar leden skogsstigarna för en stund och går längs grusväg i 1,5 km. Från vägens slut följer du en stig i kanten av ett hygge någon kilometer innan en ny grusväg tar vid.

Vid mossen Långvindsängena går en avstickare på 200 m fram till resterna efter en gammal kolbotten. Intill finns också ett vindskydd på en höjd, med utsikt över mossen. Några hundra meter längre fram längs leden går ytterligare en avstickare på 800 m fram till en öppen raststuga. Följ skyltarna mot Kungsgårdens fäbod.

Nu följer leden skogsstig igen fram till Sevedskvarn som ligger 9,5 km från starten. Även här finns rastplats med vindskydd. Du fortsätter längs bilvägen, över Dalälvens forsar och ut på Mattön. Nu har du bara tre kilometer kvar till Gysinge. På Mattön tar du höger för att följa en fin stig förbi ett vindskydd och vidare längs med vattnet på öns östra sida. Här går vandringen genom Gysinge naturreservat som gränsar till nationalparken. Under höst och vår kan det vara blött på vissa delar. Här och var finns spår efter bävrar i form av gnag och fällda träd.

Sista rastplatsen ligger alldeles intill bron från Mattön över till Gysinge. Under bron forsar Dalälven fram och på andra sidan ligger Färnebofjärdens naturum. Gör gärna ett besök där. I Gysinge finns även museum och boende. Busshållplats för buss mot Gävle eller Sandviken finns 300 m från naturum och heter Brukshandeln. Stor parkering finns också.

Vsk_Kallviken2_ER_.JPG

Vindskyddet vid Kallviken. Foto: Emelie Runfeldt

IMG_2596.jpg

Bävergnag på Mattön. Foto: Anders Olander.

 

Bra att veta

Längd: 14,5 km
Svårighetsgrad: Vandringen går längs lättgångna skogsstigar och grusvägar.
Start: Skekarsbo, nordväst om Tärnsjö. 
Koordinater till starten, WGS84 DDM: 
N 60°12.749' E 16°51.039'
Rastplatser: Det finns flera rastplatser med vindskydd och eldstad längs etappen. Se mer info nedan.
Kommunikationer: Till starten finns ingen bussförbindelse men från Gysinge finns buss mot Gävle eller Sandviken.

Hitta hit

Etapp 18 börjar vid Skekarsbo norr om Tärnsjö.

Med bil: För att komma till Skekarsbo kör du in i Tärnsjö och följer huvudgatan (Storgatan) norrut. I utkanten av samhället sväng mot Gäddsjö. Härifrån är det skyltat mot både Kyrkstigen och Skekarsbo.

Med buss: Till starten vid Skekarsbo finns ingen kollektivtrafik. Från Gysinge finns buss mot Gävle, hållplatsen heter Gysinge Brukshandel. 

Vägkarta

X-trafik

Service mm


Rastplats Skekarsbo, vid starten
Vid Skekarsbo finns parkering och en rastplats alldeles vid vattnet. Vindskydd, eldstad och torrtoalett. I vindskyddet finns bord och bänkar. I närheten ligger Skekarsboberget med sitt utsiktstorn. Från tornet ser du nästan hela Färnebofjärdens nationalpark.

Rastplats Brättnäset, 1 km från starten
Vindskydd, och eldstad på en liten udde vid vattnet.

Rastplats Kallviken, 2 km från starten
Vindskydd och eldstad i en lummig vik.

Rastplats Långvindsägena, 6,5 km från starten
Vindskydd och eldstad på en höjd med utsikt över en Långvindsängena. Rastplatsen ligger på en avstickare, 200 m från leden.

Kungsgårdens fäbod, 8 km från starten
En liten raststuga som står öppen året om. Stugan går inte att boka, vandrare som vill övernatta ska beredas plats. Inne finns kamin och fyra bäddar, men inga madrasser. Ta med eget liggunderlag och sovsäck. Ingen el eller vatten, torrdass finns utanför. Ved brukar finnas.

Rastplats Sevedskvarn, 9,5 km från starten
Vindskydd och eldstad vid vattnet intill vägen mot Mattön.

Rastplats södra Mattön, 10 km från starten
Vindskydd, utan bord och bänkar, och eldstad på södra delen av Mattön.

Rastplats norra Mattön, 13,5 km från starten
Vindskydd och eldstad vid bron mellan Mattön och Gysinge.

Gysinge, Färnebofjärdens nationalpark och Biosfärområde Nedre Dalälven
Gysinge är en gammal bruksort med herrgård och bruksarbetarbostäder. Här finns Färnebofjärdens naturum med utställningar och information om nationalparkens växter, djur, vandringsleder, besöksmål. I Gysinge finns även vandrarhem och möjlighet att äta och fika.

Färnebofjärdens nationalpark

Gysinge naturreservat
Reservatet gränsar till Färnebofjärdens nationalpark. Naturen är typisk för Dalälven och här kantas stränderna av lövträd och älvängar som då och då översvämmas. Reservatet innehåller rastplatsen och en extra tillgänglig naturstig på 900 m.

Kartor och bok

Det finns två kartor i skala 1:50 000 som tillsammans täcker hela Upplandsleden. 

Boken Vandra Upplandsleden innehåller etappbeskrivningar och turförslag.

Både kartorna och boken ges ut av Calazo förlag. De finns att köpa på Biotopia i Uppsala eller så kan du beställa dem från oss.

Gå till beställningssidan